Bilaga 10. Konventionella ingredienser av jordbruksursprung

Observera att bilagorna kan uppdateras och ändras. Du bör alltid stämma av bilagans giltighet genom att läsa den konsoliderade versionen av förordning (EG) 889/2008.

Konventionella ingredienser som får användas vid bearbetning av ekologiska livsmedel

Referens: 889/2008 bilaga IX med ändringar fram till 15 februari 2021

Observera att avsnitt 2.1 som rör vegetabiliska fetter och oljor istället räknar upp de råvaror som måste vara av ekologisk kvalitet. Där framgår också att om du använder en konventionell olja får den inte vara kemiskt bearbetad, till exempel härdade fetter.

1.   Ej bearbetade vegetabiliska produkter samt produkter som framställts ur sådana genom processer

1.1 Ätliga frukter, nötter och frön:

    • Ekollon Quercus spp
    • Kolanötter Cola acuminata
    • Krusbär Ribes uva-crispa
    • Passionsfrukt Passiflora edulis
    • Hallon (torkade) Rubus idaeus
    • Röda vinbär (torkade) Ribes rubrum

1.2 Ätliga kryddor och örter:

    • Rosépeppar Schinus molle L.
    • Pepparrotsfrön Armoracia rusticana
    • Galangarot Alpinia officinarum
    • Safflorblommor Carthamus tinctorius
    • Källfräne Nasturtium officinale

1.3 Övriga:

Alger, även tång, tillåtna i icke-ekologiska livsmedelsberedningar

2.   Vegetabiliska produkter

2.1 Fetter och oljor, renade eller icke renade, men inte kemiskt modifierade, som framställts ur andra växter än:

  • Kakaoträd Theobroma cacao
  • Kokospalm Cocos nucifera
  • Olivträd Olea europaea
  • Solros Helianthus annuus
  • Palm Elaeis guineensis
  • Raps Brassica napus, rapa
  • Safflor Carthamus tinctorius
  • Sesam Sesamum indicum
  • Soja Glycine max

2.2 Följande sockerarter, stärkelse och andra produkter från spannmål och rotfrukter:

  • Fruktos
  • Rispapper
  • Papper av osyrat bröd
  • Stärkelse från ris och Zea mays convar. ceratina som inte modifierats kemiskt

2.3 Övriga:

    • Ärtprotein Pisum spp
    • Rom: bara sådan rom som erhållits från sockerrörssaft.
    • Kirsch beredd av frukt och smakämnen

3.   Animaliska produkter

3.1 Vattenlevande organismer som inte producerats genom vattenbruk och som får användas i icke- ekologiska livsmedelsberedningar:

    • Gelatin
    • Vasslepulver ”herasuola”
    • Djurtarmar