5.2.3 Omställning av nötkreatur för köttproduktion

Omställningstiden för nötkreatur för avel och köttproduktion är tolv månader och alltid åtminstone tre fjärdedelar av det enskilda djurets livslängd vilket betyder att det dröjer minst ett år innan de djur du skickar till slakt kan säljas som ekologiska.

Referens: 834/2007 art 14.1 a iii, 17.1 c och f, 889/2008 art 38.1 a

Svensk tillämpning

Om du har många äldre nötkreatur i din besättning när omställningen börjar betyder det att det tar ännu längre tid innan dessa är ekologiska, eftersom de måste skötas ekologiskt i minst tre fjärdedelar av livet. En tvåårig ko blir alltså inte ekologisk förrän den är åtta år. Du kan inte sälja ett enskilt djur till slakt som ekologiskt förrän hela omställningstiden för djuret i fråga är genomgången.

 

Ett alternativ du kan överväga är samtidig omställning av både odling och djur istället för att först lägga om odlingen och sedan djurhållningen, eftersom omställningstiden då kan bli två år, (se 5.2.8). Har du redan ställt om växtodlingen kan det vara värt att undersöka om det är bättre för ditt företag att ta ut odlingen ur certifieringen för att sedan göra en samtidig omställning.