9.1.8 Kontrollintyg

Kontrollintyget (Certificate of Inspection, COI) ska finnas elektroniskt i Traces NT. Intyget ska även följa med/finnas i original när en produkt kommer till EU.

 Referens: 1235/2008 art 13 och bilaga V

Svensk tillämpning

(Detta krav kan komma att ändras.)
Det är viktigt att alla uppgifter är korrekt angivna.

Kvantiteterna på intyget ska överensstämma med den mängd produkter som kommer i sändningen.

 Intyget i original för ekologiska livsmedel skickar du till:

Göteborgs gränskontrollstation, Port 3, Skandiahamnen, 418 34 Göteborg. Frågor kan mejlas till eko.granskontroll@slv.se.

 Intyget i original för ekologiska produkter som inte är livsmedel (ex. foder och utsäde) skickar du till

 Göteborgs gränskontrollstation, Port 3, Skandiahamnen, 418 34 Göteborg. Frågor mejlas till Bip.Goteborg-Landvetter@jordbruksverket.se

 eller till

 Jordbruksverkets gränskontrollstation, c/o APHL, Box 98, 19045 Stockholm-Arlanda. Frågor mejlas till Bip.Stockholm-Arlanda@jordbruksverket.se

 Livsmedelsverket respektive Jordbruksverket gör en dokumentationskontroll och signerar/stämplar kontrollintyget i ruta 20, vid import.

 Observera att kontrollintyget ska vara verifierat av Livsmedelsverket eller Jordbruksverket beroende på vilken ekologisk vara det gäller, innan sändningen kan förtullas hos Tullverket, som ekologiskt för fri omsättning inom EU.

 Även första mottagare ska signera intyget, i ruta 21, för att det ska vara giltigt. Du ska även ange företagets organisations- eller EORI-nummer eller eventuellt tull-id samt till vilken adress originalen ska återsändas.

 I de fall då produktens första mottagare finns i Sverige, men importören finns i ett annat EU- land, ska importören ta en kopia av kontrollintyget (märkt ”kopia”). Originalintyget ska följa med produkten till Sverige och signeras av Livsmedelsverket eller Jordbruksverket (som beskrivet ovan).

 För ytterligare beskrivning av förfarandet, se kommissionens förordning 1235/2008. Där hittar du blanketter för kontrollintyget och förklarande fotnoter i bilaga V och myndigheternas information.

För mer information kontakta Livsmedelsverket eller Jordbruksverket.