2.1.3.1 Beredning och annan verksamhet

Har butiken någon av nedanstående verksamhet ska de vara anmälda till ett kontrollorgan

  • förvaring (annat än i anslutning till försäljningsplatsen), produktion, beredning* eller import av ekologiska produkter från tredje land, eller
  • utkontrakterad förvaring, produktion, beredning* eller import till tredje part, eller
  • distansförsäljning via internet av ekologiska livsmedel.

* I begreppet beredning ingår:

− Konserverar och/eller bearbetar livsmedlet, dvs. väsentligt förändrar den ursprungliga produkten genom bland annat: värmebehandling, rökning, rimning, mognadslagring, torkning, marinering, extraktion, extrudering eller en kombination av dessa behandlingar, exempelvis bake-off som ses som en värmebehandling.
 − Slaktar och/eller styckar/maler animalieprodukter.
 − Paketerar, märker och/eller ändrar märkningen som gäller den ekologiska produktionsmetoden, exempelvis butikspackar köttfärs eller ost.

I begreppet beredning ingår inte:
− Skivning av exempelvis skinka, delning och annan liknande hantering av livsmedel räknas inte som bearbetning.

(https://www.livsmedelsverket.se/produktion-handel--kontroll/nkp-webben/myndigheter-kontrollorgan-och-laboratorier3/kontrollorgan)


Referens: 852/2004 art 2.1m.n.o, 834/2007 art 2i, 28.1 5§ LIVSFS 2016:1