7.6.2.2 Oenologiska metoder, processer och behandlingar du inte får använda vid vinframställning:

  • Partiell koncentrering genom kylning (1234/2007, B.1 c i bilaga XVa).
  • Avlägsnande av svaveldioxid genom fysikaliska processer (606/2009, punkt 8 i bilaga I A).
  • Elektrodialysbehandling för att säkerställa vinets vinsyrestabilisering (606/2009, punkt 36 i bilaga I A).
  • Partiell dealkoholisering av viner (606/2009, punkt 40 i bilaga I A).
  • Behandling med katjonbytare för att säkerställa stabilisering av vinsyran i vinet (606/2009, punkt 43 i bilaga I A).

Följande oenologiska metoder, processer och behandlingar för vinframställning ska ses över av EU-kommissionen i syfte att fas ut eller begränsa dem ytterligare. Eftersom det saknas lämpliga alternativ, har tidsfristen för detta arbete förlängts till 1 augusti 2018:

  • Värmebehandling (606/2009, punkt 2 i bilaga I A).
  • Användning av jonbytarhartser (606/2009, punkt 20 i bilaga I A).
  • Omvänd osmos (1234/2007, B.1 b i bilaga XVa).

Referens: 889/2008 art 29d